Over ons

Een ontmoeting tussen twee vroegere buurjongens die elkaar al heel lang niet gezien hebben leidt vaak tot het voeren van nostalgische gesprekken over ‘die goede oude tijd’ en een jeugd die al heel lang geleden is.

Dit overkwam een half jaar geleden twee oude buurjongens uit de Nunspeetse wijk Korea, Peter van de Berg en Rob Borkent en zij kijken terug op een leuke ontmoeting waarin ze herinneringen ophaalden uit hun jeugd, zo’n 55 jaar geleden. Opgegroeid in de wijk Feithenhof, maar zelf spreken ze liever over Korea, de naam die iedereen in die wijk bekender in de oren klinkt. Al heel snel ging het gesprek over andere vrienden en bekenden uit de buurt: ‘Hoe zou het met die gaan en zou die nog leven?  Weet je dat die nu in Amerika woont en dat zijn zus getrouwd is met die jongen van…? Wat zou het leuk zijn als we iedereen die er nog is konden zien. Een reünie zou fantastisch zijn.’  De ontmoeting tussen Peter en Rob zou de aanzet zijn voor het lumineuze idee die reünie te organiseren voor iedereen die vanaf de jaren 50 in de wijk gewoond heeft of nog steeds woont. Het is zo gemakkelijk gezegd: We gaan een reünie organiseren.  Peter: ‘Het leek ons leuk om te proberen kinderen uit onze jeugd weer bij elkaar te halen en elkaar weer eens te spreken, niet wetend wat het zou opleveren.’  Het plan werd bekend bij een vroegere buurtgenoot, Dik Terpstra, die meteen enthousiast was om mee te helpen. De drie heren startten een Facebookgroep met de naam Korea Nunspeet, waardoor het nieuws zich als een razende verspreidde. Een vierde buurtgenoot sloot zich bij de drie vrienden aan: Theo Dijkhuis. Ook fotograaf Bram van de Biezen raakte betrokken bij de organisatie, waardoor het organisatieteam steeds groter werd. Via Facebook kwam het nieuws tot honderden oude en nieuwe bewoners en belangstellenden van de wijk Korea. Meer dan 700 mensen waren inmiddels lid van de Facebookgroep en het nieuws dat er op 14 mei 2022 een buurtfeest georganiseerd zou worden met daarbij een reünie sloeg in als een bom. Wat een enthousiasme en wat een stroom aan herinneringen die via Facebook binnenkwam. Het initiatief wordt gesteund door Nunspeetse ondernemers en verenigingen die, samen met de gemeente Nunspeet, het feest mogelijk maken. Er werd een stichting opgericht met de naam ‘Korea Nunspeet’, waardoor het werven van sponsors gemakkelijker zou worden.  Heel bijzonder is het contact met De Vrije Academie Nunspeet die het plan opvatte om een kunstwerk te vervaardigen ter herinnering aan het ontstaan van de wijk Korea, een wijk voor de huisvesting van honderden militairen die in de Legerplaats Nunspeet kwamen werken en ook voor arbeiders en ambtenaren die in het groeiende Nunspeet een woning zochten. Korea, 70 jaar geleden begonnen als een buurt waar veel kritiek op kwam vanuit de gemeente en van veel Nunspeetse bewoners, maar ook een buurt die na al die jaren nog steeds een plek is waar mensen graag wonen en waar de bewoners van het eerste uur warme herinneringen aan hebben.

Bron: 70 jaar Korea, Bram en Maarten van de Biezen en Bert Biesmijer.

Het team bestaat momenteel uit:

Gerrit Storteboom, Bas van Nieuwdorp en Theo Dijkhuis (wonen in de wijk Korea)

Peter van den Berg, Rob Borkent en Dik Terpstra (oud-bewoners)

 

Plannen

De plannen van de Stichting zijn vastgelegd in een zogeheten beleidsplan dat hier is te lezen. Uiteraard is het plan volledig gericht op het slagen van het Korea-evenement op 14 mei as.